De echte uitdaging zit binnen je muren
- Samia Dif
- Mar 21
- 2 min read
Updated: Mar 21
Vandaag is het 21 maart: Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Een dag die wereldwijd in het teken staat van bewustwording, herdenking en actie.
De oorsprong van deze dag ligt in Zuid-Afrika. In 1960 werden bij een vreedzaam protest tegen de apartheidswetten in Sharpeville 69 mensen doodgeschoten door de politie. Sindsdien heeft de VN 21 maart uitgeroepen tot een jaarlijkse oproep aan landen en organisaties: onderneem actie tegen racisme en structurele uitsluiting. Niet alleen in woorden, maar in daden.
En precies daar schuurt het

Mooie woorden, weinig verandering
Veel organisaties delen vandaag een statement. Of een intern bericht. Of een post op LinkedIn. Vaak met goede bedoelingen, dat moet gezegd worden. Maar in de praktijk blijft het vaak bij dat ene moment. Want zodra ik als adviseur binnenkijk, zie ik een ander verhaal. En meestal duurt dat geen weken. Vaak is het al zichtbaar tijdens het eerste gesprek.
Intern heerst nog steeds onveiligheid. Medewerkers durven zich niet uit te spreken over micro-agressies of racisme. Er zijn meldpunten, maar die worden nauwelijks gebruikt, uit angst of gebrek aan vertrouwen in het proces. Er staat diversiteit en inclusie in het beleid, maar voelt niet verankerd in gedrag of besluitvorming. Er wordt veel gesproken over inclusie, maar weinig geluisterd naar mensen die dagelijks uitsluiting ervaren.
Dit is geen communicatiethema, dit is een systeemvraag
De Internationale Dag tegen Racisme vraagt meer dan symboliek. Het vraagt om het aanpakken van de systemen die ongelijkheid in stand houden. En dat geldt ook voor organisaties.
Hoe worden beslissingen genomen?Wie bepaalt wat ‘passend gedrag’ is?Wiens ervaring weegt mee en wie blijft structureel ongehoord?
De Gouden Standaard voor Werkgevers, ontwikkeld door Movisie, laat zien wat daarvoor nodig is. Denk aan:
–een veilige meldstructuur
– ruimte voor tegenspraak en afwijking
– divers samengestelde teams met gelijke invloed
– leiderschap dat aanspreekbaar is en verantwoordelijkheid neemt
Zonder deze bouwstenen blijft inclusie vooral een boodschap en geen praktijk.
De prijs van niets doen
Zeggen dat je tegen racisme bent, maar niets veranderen aan interne uitsluiting, is niet neutraal. Het is schadelijk. Medewerkers voelen zich niet veilig of welkom, raken uitgeput of haken af. Organisaties verliezen waardevol talent en bouwen aan schijnvertrouwen in plaats van échte betrokkenheid.
Wil je als organisatie serieus genomen worden in je waarden, dan moet je zelf het goede voorbeeld geven. Juist vandaag. Maar vooral op alle dagen erna.
Van herdenken naar handelen
De Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie herinnert ons eraan dat structureel onrecht niet verdwijnt zonder actie. Ook niet in organisaties.
Dus deel gerust een post. Organiseer een gesprek. Maar stel ook de vraag:Wat gaan we daarna doen? Wat verandert er echt aan hoe we werken, beslissen en samenleven op de werkvloer?
Dat is waar het verschil gemaakt wordt. Niet in het beeld naar buiten. Maar in de keuzes van binnen.
Herken je jouw organisatie en wil je hierover in gesprek?
Mail dan naar info@dif-training.nl
Comments